Vesti

Administrator Cubes 25. Feb 2021

Zašto se o hladnjačama Srbije uglavnom piše u negativnom kontekstu ?

Zbog ozbiljnosti teksta koji je objavljen 29. januara 2021. godine na sajtu istrazujemo.rs pod nazivom „Putevi budžetskog novca vode do hladnjača“ autora Pavla Kosića i Anice Telesković, kao i negativnih posledica koje informacije plasirane u tom tekstu mogu imati na sektor zamrznutog voća i povrća, Poslovno udruženje hladnjača Srbije izdaje sledeće saopštenje.

Zašto se o hladnjačama Srbije uglavnom piše u negativnom kontekstu ?

U poslednjih 20-ak godina skoro da nije bilo teksta u novinama ili na portalima koji afirmišu dobru saradnju hladnjača i proizvođača maline. Razlozi za natpise koji u negativnom kontekstu komentarišu odnose hladnjača i njihovih dobavljača su nepoznavanje materije o kojoj se piše i namera da se naruše dobri odnosi proizvođača maline i njihovih kupaca, ali i da se veliki broj potencijalnih čitalaca dovede u zabludu.

Na navedenim osnovama je nastao i „istraživački“ tekst novinara Pavla Kosića i Anice Telesković. Sadržaj i zaključci tog teksta nisu vredni komentara od strane nas koji se na ozbiljan način bavimo biznisom i koji uspešno sarađujemo sa našim kooperantima (proizvođačima maline) i sa najprestižnijim kupcima zamrznutog voća iz EU, SAD, Japana, Rusije i sl. Kao deo odgovora na njihove netačne tvrdnje može poslužiti i uporedni prikaz odnosa izvoznih i otkupnih cena koji je uradio „SEEDEV“ d.o.o.

Prikazani podaci ukazuju da su 2019. i 2020. godina najpovoljnije za proizvođače maline jer je njihovo učešće u prodajnim cenama veće od 75% što se u istoriji malinarstva dogodilo još jedino 2008. godine. Nekada su zadruge svoje zadrugarstvo sa proizvođačima zasnivale na principu 51% proizvođaču, a 49% zadrugama od prodajne cene. U poslednje dve godine konkurencija na domaćem tržištu je prouzrokovala raspodelu izvozne cene koja je veoma povoljna za proizvođače maline, ali je na dugi rok neodrživa jer bi dovela mnoge hladnjače u velike gubitke.

U našem sektoru bankrotirale su sve zemljoradničke zadruge koje su bile vlasnici velikih hladnjača (Arilje, Ivanjica, Bajina Bašta, Kotraža, Pecka, Brus...). Bankrotiralo je i nekoliko novih zadruga koje su izgradile sopstvene hladnjače. Pored toga, bankrotiralo je i nekoliko desetina privatnih hladnjača. Zbog lošeg poslovanja nekoliko desetina hladnjača je promenilo vlasnike po nekoliko puta.

Veoma malo stranog kapitala je ušlo u ovaj biznis jer je sporna profitabilnost sektora zamrznutog voća i povrća. Navedeni „istraživači“ su otkrili da je jedan od ulagača vlasnik fudbalskog kluba iz četvrte lige, rugajući se na taj način čoveku koji je uložio svoj novac u jednu hladnjaču i tako spasio i tu hladnjaču od bankrotstva, a i proizvođače voća koji su dobavljači te hladnjače.

U Srbiji trenutno posluje više od 700 malih hladnjača čiji su vlasnici gazdinstva koja se bave proizvodnjom maline i drugog voća. Te hladnjače veoma dobro sarađuju sa svojim kupcima, velikim hladnjačama, koje su uglavnom i izvoznici zamrznute maline. Dakle, svi proizvođači maline koji veruju u sebe, koji imaju znanje i koji su uspostavili partnerske odnose sa svojim kupcima, izgradili su sopstvene hladnjače i polako povećavaju obim svog poslovanja.

Od ukupno proizvedene sveže maline u Srbiji, oko 25% kupuju velike hladnjače direktno od proizvođača maline, a 75% proizvedene maline kupuju srednje i male hladnjače kojih zajedno ima više od 800 u Srbiji. Nažalost, mnogo je više neuspešnih nego uspešnih hladnjača.

Gde se krije ključ uspeha kod ne tako velikog broja hladnjača u Srbiji?

Za uspešno poslovanje su pored umeća i stručnosti, neophodno dosledno poštovanje dobrih poslovnih običaja, i to:
• uspešna saradnja sa svojim dobavljačima (proizvođačima i malim hladnjačama) sa kojima su na obostrano zadovoljstvo razvijeni višegodišnji dobri i korektni kooperantski odnosi,
• dobra saradnja i partnerski odnosi sa izuzetno zahtevnim kupcima iz najrazvijenijih zemalja sveta,
• odlična organizacija celokupnog poslovanja (primarna proizvodnja, logistika, otkup, prerada, prodaja i sl.),
• dostignuti najviši svetski i evropski standardi kvaliteta i bezbednosti hrane za proizvode koje plasiraju na zahtevna tržišta,
• izuzetno veliko znanje koje ima menadžment koji upravlja poslovanjem.

Sve one koji veruju da pojedine hladnjače olako stiču profit, pozivamo da se uključe u ovaj biznis, udruže u zadruge i sl. Vlada Republike Srbije, EU, SAD i organizacije različitog profila pod jednakim uslovima stimulišu razvoj ovog sektora poslovanja i nude bespovratna i kreditna sredstva gazdinstvima, zadrugama, malim i srednjim preduzećima.

< Vratite se na Vesti