Вести

Administrator Cubes 03. Mar 2021

Хладњаче заслужују бољи третман у медијима

Због озбиљности текста који је објављен 25. фебруара 2021. године у штампаном издању часописа „НИН“, као и на сајту www.nin.co.rs под називом „Путеви буџетског новца воде до хладњача“ аутора Павла Косића, као и негативних последица које информације пласиране у том тексту могу имати на сектор замрзнутог воћа и поврћа, Пословно удружење хладњача Србије издаје следеће

САОПШТЕЊЕ

Поменути текст има за циљ да збуни све оне који нису довољно информисани, да својим насловом, а не садржином привуче пажњу читалаца и да потенцијално изазове незадовољство произвођача малине. Ваша тврдња да је овај бизнис привлачан за страни капитал није тачна јер је релативно мало страног капитала уложено у овај сектор. Чак су се неке стране компаније повукле из овог бизниса, а неке су у последњим годинама имале губитке у пословању.


Истичете да су се „хладњачари“, како нас назива аутор текста, уградили са 75 динара у 2019. години, као да „хладњачари“ немају трошкове струје, рада, амбалаже, транспорта, откупа, амортизације својих објеката и сл. На тај начин показујете елементарно незнање о трошковима производње о којој пишете, као и формирању цене коштања. Још је трагикомичнија анализа односа цена у 2020. години. Заиста су невероватни закључци аутора текста који уопште не разуме тему о којој пише.


Што се тиче субвенција, аутору текста би користило да зна да и ЕУ усмерава бесповратна средства у Србију са наменом да их користе мала и средња предузећа, али и пољопривредна газдинства. Циљ датих субвенција је унапређење пољопривредне производње и прехрамбене индустрије. Такође, аутору текста би требало да буде познато да и ЕУ и Република Србија строго контролишу трошење одобрених наменских средстава и да се она користе за инвестиционе пројекте.


На крају истраживач констатује да су међу 15 водећих извозника две фирме у ликвидацији чиме сам себе демантује у претходно изнетим тврдњама да се приход од извоза дели на штету произвођача.


Каква је стварна расподела извозних цена показаће наредни графикон који даје упоредни приказ односа извозних и откупних цена које је урадио „SEEDEV“ d.o.o.:

Приказани подаци указују да су 2019. и 2020. година најповољније за произвођаче малине јер је њихово учешће у продајним ценама веће од 75% што се у историји малинарства догодило још једино 2008 године. Некада су задруге своје задругарство са произвођачима заснивале на принципу 51% произвођачу, а 49% задругама од продајне цене. У последње две године конкуренција на домаћем тржишту је проузроковала расподелу извозне цене која је веома повољна за произвођаче малине, али је на дуги рок неодржива јер би довела многе хладњаче у велике губитке.

Нажалост, у сектору нашег бизниса велики је број неуспешних хладњача. Банкротирале су све земљорадничке задруге које су биле власници великих хладњача (Ариље, Ивањица, Бајина Башта, Котража, Пецка, Брус...). Банкротирало је и неколико нових задруга које су изградиле сопствене хладњаче. Поред тога, банкротирало је и неколико десетина приватних хладњача. Због лошег пословања неколико десетина хладњача је променило власнике по неколико пута.


Циљ овог саопштења је да реакцијом на текст који сте објавили скренемо пажњу на изазове и проблеме са којима се ми, „хладњачари“, као значајни чиниоци развоја у сеоским срединама свакодневно сусрећемо. Често бивамо мета онима који имају ограничено знање о нашој делатности и активностима на локалу у заједницама у којима послујемо. У нашем је интересу да са произвођачима успоставимо вишегодишње партнерске односе, а на обострану корист. У том смислу, сектор замрзнутог воћа доприноси оснаживању произвођача на више нивоа. Нпр. обукама о актуелним новостима и токовима у примарној производњи, субвенционисањем увођења стандарда у производњу, чињењем доступним свих потребних репроматеријала и сл. Промовисањем принципа добре пољопривредне праксе доприносимо очувању животне средине. Такође, кроз тзв. паметну употребу средстава за заштиту биља и средстава за исхрану биља доприносимо очувању здравља људи, и произвођача и потрошача. Наравно, као крајњи резултат успешне сарадње наступа и пласирање производа на тржиште. У ери када је доказана ефикасност стручности и специјализације за све секторе и делатности, сматрамо да би било неозбиљно промовисати сваштарење и подстицати је, како у производњи, тако и у трговини. Ми знамо и сведочимо да је у односима које смо изградили и које негујемо годинама са нашим добављачима, више добрих примера и лепих речи него оних који су истакнути у тексту који сте објавили. Нажалост, вазда су они који раде и ћуте, макар били и већина, на мети и у сенци оних који су се прославили као хушкачи и букачи, и који су на себе преузели тај срамни задатак да увек и свугда уносе немир и пометњу.

У Београду 25.2.2021. године                    Пословно удружење хладњача Србије

< Вратите се на Вести